10 Mart 2016 Perşembe

George Orwell - Hayvan Çiftliği


Kitap Adı : Hayvan Çiftliği 
Özgün Adı : Animal Farm 
Yazar Adı : George Orwell
Çeviren : Celal Üster
Sayfa Sayısı : 152
Yayınevi : Can Yayınları
Puan : 5/5


Herkese yeniden merhaba ! Başka bir kitap ile karşınızdayım. Bugün, yaklaşık olarak 1 senedir elimde olan , 7 aydır elime alıp 10.kez ön sözünü okuyup, geri bıraktığım Hayvan Çiftliğin'den bahsedeceğim. 

 Konu itibariyle bilmeyen yoktur diye düşünüyorum fakat kısaca bahsetmek istiyorum. 
Beylik Çiftliğin içerisinde yaşayan hayvanlar, onları daha fazla insanların yönetmesini istemiyorlar ve yönetimi ele almak istiyorlar. İnsanlar için değil, kendileri için çalışmak istiyorlar. Bütün benlikleriyle insanlara çalışmak onları ciddi anlamda bıktırmış durumda. Bu şikayetlerini ise domuzların başkanlığı sayesinde dillendirebiliyorlar. Daha doğrusu domuzlar dillendiriyor diğer hayvanlarda kafa sallıyor. :) 

' Dünyaya geldikten sonra yaşamamıza yetecek kadar yiyecek verirler , ayakta kalanlarımızı canı çıkana kadar çalıştırırlar, işlerine yaramaz duruma geldiğimizde de korkunç bir acımasızlıkla boğazlarlar. İngiltere'de, bir yaşına geldikten sonra, hiçbir hayvan mutluluk nedir bilmez, hiçbir hayvan dinlenip eğlenemez. İngiltere'de hiçbir hayvan özgür değildir. Hayatımız sefillikten, kölelikten başka nedir ki ! İşte tüm çıplaklığıyla gerçek budur. ' 

Şu paragrafı okuduğumda aklımda tek şey canlandı. Bir dersimizde görmüştük üniversitede. Kapitalist ülkelerde, aile resimlerine baktığınızda bile, kalabalık aile yapısı göremezsiniz.  Bu ülkeler, çekirdek aile yapısını daha çok benimsemiştir. Toplu resimlerde çok nadirdir büyük aile bireyleri. Çünkü böyle ülkeler, üretimden düştüğün anda seni bir şekilde dışlarlar, demişti Sosyal Bilimlere Giriş hocamız. Böyle bir eseri yorumlamak , eleştirmek benim haddime değil tabi ki, kitap zaten Stalin rejimine ağır bir taşlama. Benimde Stalin rejimiyle ilgili bildiklerim çok geniş değil. Sosyalist bir şekilde başlayıp, işi diktatörlüğe götürdüğünü herkes gibi az çok bende biliyorum ama , en azından bunu söyleyebilirim. Bu rejimi çok derin bir şekilde bilmediğimden ötürü kitabı günümüzü düşünerek okudum. Kitap zaten zamansız ve eşsiz bir eser. Günümüzü düşünerek okuduğunuzda birebir olduğunu bence herkes görebilir. Kitabın genelinde domuzların diğer hayvanları nasıl ayakta uyuttuklarını gösteriyor bize. İlk başladıklarında insanlar gibi olmaya , kesin bir dille karşı çıkmışlardı. Çiftlik duvarlarına yedi emir asılmıştı. 

1. İki ayak üstünde yürüyen herkesi düşman bileceksin.
2. Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin.
3. Hiçbir hayvan giysi giymeyecek.
4. Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak.
5. Hiçbir hayvan içki içmeyecek.
6. Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek.
7. Bütün hayvanlar eşittir. 



Ama sonra sonra bu emirler, domuzların nasıl işine geliyorsa öyle çevrilmeye başlandı. İki ayak üstünde yürüyen herkes dosttu, bir süre sonra kendileri iki ayak üzerinde yürümeye başladı. Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak denmişti, sonra hiçbir hayvan çarşaflı yatakta yatmayacak denildi. Hiçbir hayvan içki içmeyecek olan emir, sonraları  hiçbir hayvan aşırı derecede içki içmeyecek oldu. Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek olan emir ise, hiçbir hayvan gerekmedikçe başka bir hayvanı öldürmeyecek denildi. En son ise bütün hayvanlar eşitti ama artık bazıları daha eşit denildi. :) 


Stalin'i düşünmek yerine günümüzü düşünün , aynı şekilde olduğunu göreceksiniz zaten. Domuzları alıp yerlerine A kişisini, B kişisini koyun. Birde yanına , asıl başlıkları vermek yerine, alt başlık verip gündemi işgal etmeyi , verilen sözlerin tutulmamasını, kendi işlerine geldiği gibi davrandıklarını koyun,  alın size İnsan Çiftliği. Bu örneklerin çoğaltılabileceğini söylüyorum, yorumu size bırakıyorum. :) 


Bazıları beğenmedi kapağını ama ben çok beğendim. Çok dikkat çekmiyor mu ? :)) 
Kapağına aldanıp çocuk kitabı olduğunu düşünenlerde varmış. Çocuk kitabı değil, herkesin okuması gereken şahane bir eser. Böyle güzel bir konu işlerken dilinin bu kadar basit olması da , peri masalı olmasını destekler nitelikte resmen. :) 

George Orwell ile tanışmaktan çok mutluyum. Listemde diğer kitapları var , onları da en yakın zamanda okuyacağım inşallah. Herkesin okuması gereken eşsiz bir eser.

Okumayanlar için ise kısa bir öneri, ön sözünü mutlaka okuyun. Kitabın çevirmeni olan , Celal Üster çok güzel ön söz yazmış.

İlk etapta olmasa bile daha sonra, insanın kafasına daha çok oturacağını düşündüğüm bir kitap. Daha fazla uzatmak istemiyorum. Bence hemen okuyun. :) 

Okuyanlar yorum bırakırsa çok sevinirim. Herkese iyi okumalar , iyi haftalar. :) 







1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Distopik romanlarıyla ünlenen İngiliz Yazar George Orwell'ın "Hayvan Çiftliği" romanından altını çizdiğim 20 muhteşem alıntıyı izniniz olursa sizinle de paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/george-orwellin-hayvan-ciftligi-romanindan-20-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil